Tärningen och dess historia

En tärning används till många olika sorters spel idag och har gjort det sedan urminnes tider tillbaka, till och med tretusen år innan tideräkningen började. Den kan komma med många olika sorters sidor men de mest klassiska tärningarna är på numren 1-6 och ibland kan även upp till 8 förekomma. Tärningen har helt enkelt som funktion att generera slumpmässiga tal eller utfall för att kunna spela spännande spel eller annat.

Förr i tiden så tillverkade man tärningar utav djurben medan de idag tillverkas av plast. Det är i Iran och Pakistan som man hittade tärningar som man räknade ha funnits sedan ca 3000 år innan tideräkningen började. Förr i tiden så använde man bland annat tärningen till spel och annat bland antikens romarna.

Det finns otroligt många olika sorters tärningar så som sexsidiga, åttasidiga, tiosidiga och det fortsätter ända upp till tjugosidiga. Speciella tärningar med andra symboler än siffror finns det också.

Det finns otroligt många spel som är antingen baserade på- eller beroende av tärningarna. Bland annat så finns det populära sällskapsspelet Yatzy som många känner till. Detta är helt och hållet baserat på tärningarna. De används också i många andra sällskapsspel för att se vem som skall börja spela eller hur många steg man får gå, och även i spel där man spelar om pengar.